Under construction...
Přestěhováno, upravte si RSS a odkazy ^^ Header bude... někdy...

pátek 23. dubna 2010

Tak trochu jiný Spidey

Hi. I'm Spider Jerusalem. I smoke. I take drugs. I drink. I wash every six weeks. I masturbate constantly and fling my steaming poison semen down from my window into your hair and food. I'm a rich and respected columnist for a major metropolitan newspaper. I live with two beautiful women in the city's most expensive and select community. Being a bastard works.

Nikdy jsem nebyl nějaký odborník přes komiksy (a asi ani nebudu, na to tu jsou jiní), nicméně by byla škoda nepodívat se občas i na něco ze západoevropské, potažmo severoamerické tvorby. Krom velmi dobrých Runaways a SW komiksů jsem měl tu čest, díky Marcusovu doporučení, se seznámit s geniální, invenčně vulgární, dystopickou a explozivní satirickou ujetinou s názvem Transmetropolitan.

Spider Jerusalem... osobně 

Ústřední postavou je Spider Jerusalem, novinář modelovaný podle vzoru Hunter S. Thompsona, pokud jste četli jeho knížku/viděli skvělý Gilliamův film s Johny Deppem Strach a hnus v Las Vegas, máte přibližnou představu. Spidey si v poklidu žije už pár let na samotě za městem, chráněn minovými poli a automatickými zbraňovými systémy, ale okolnosti ho přinutí vydat se zase do města, které z celého srdce nesnáší. Během shánění materiálů pro "zasraný články", které po něm chce jeho editor Mitchell Royce, Spidey znovuobjevuje město a jeho zvláštnosti a specifika doby.

Paranoids are just people with all the facts.

Po úvodních cestopisných toulkách bizarní realitou nepříliš vzdálené budoucnosti přijde na řadu řekněme serioznější stórka o tom, jak se Spidey postaví na stranu těch, kdo nemají moc ani sílu bránit se proti zlovůli těch "nahoře". A budoucnost je cokoli jen ne růžová. Dá se říct, že Ellis s Robertsonem vzali všechno, co je na dnešním světě to zkažené a pak otočili knoflíkem silně doprava. V duchu cyberpunku tu máme ultrašikovné hi-tech nádobičko (mezi mé oblíbené patří 'střevní trhač', muehehe), pokročilé drogy, reklamní viry, lidi přeměněné v inteligentní smog, myriádu subkultur a náboženských sekt, to vše zabalené do antiutopického balíku s dostatkem neuvěřitelně vynalézavých invektiv a grafického (ultra)násilí. A nesmím zapomenout na dozdobení pořádnou špetkou černého humoru.

I want something that'll give me stamina of a young werewolf, the vision of a shaman, the thoughts of a serial killer and the gentleness of a hungry vampire bat.

Co se mi v neposlední řadě na Transmetropolitanu zamlouvá, je kresba Daricka Robertsona. Pěkně se mi na ni kouká, je přiměřeně realistická a detailní, zvlášť grimasy a škleby jdou Robertsonovi dost dobře :) Ve větších panoramatičtějších "záběrech" na ulice města se člověk může kochat roztodivnými humanoidními tvory, stylovými reklamními poutači a nezbytným grafiti.

Není nad dobré sousedské vztahy. 

Nicméně, proč tu vůbec Transmetropolitan vytahuju? Před pár dny u nás vyšel překlad druhého dílu (z celkem deseti) a doufám, že další budou v dohledné době následovat. Na české vydání jsem byl docela zvědavý, přece jen jestli v nečem Transmet vyniká, jsou to Spideyho nadávky a hlášky. V tomhle ohledu jsem celkem spokojený, jen drobná škoda že přeloženého textu v obrázcích je jen nutné minimum. Člověk neznalý angličtiny pak může být ochuzen o některé drobné detaily a z nich vyplývající vtípky.
A na závěr trochu artu z devu (což jsem sprostě odkoukl od holek)..


Spider - the man, the legend by ~kikmyhiney on deviantART

Spideyho roztomilá kočička :)


Transmet cat by ~CharlesHall on deviantART

Trošku alternativní protagonista :))


Spider Ann Jerusalem by ~AngelusForasAlatus on deviantART

Spidey je prostě king!


Transmetropolitan by *spyder8108 on deviantART

Žádné komentáře:

Okomentovat