Under construction...
Přestěhováno, upravte si RSS a odkazy ^^ Header bude... někdy...

středa 28. dubna 2010

FLAG - vlajka naděje

Fotografie - prostředek k zachycení skutečnosti. Fotografie - způsob uchování vzpomínek na chvíle, které lidská paměť snadno zapomene. Fotografie - mlčenlivý svědek, genius loci zamražený v čase. Reportážní fotografie, ať už jde o banální fotky z oslavy nebo zachycení historické chvíle, je dílem okamžiku. Stačí jen namířit objektiv a stisknout spoušť.


Uddiyana, horská zemička ve střední Asii, trpí občanskou válkou. Jedné z frakcí, podporované mezinárodními jednotkami, se podaří dobýt hlavní město Subasci. Když mladá fotoreportérka Saeko Shirasu zdokumentuje vztyčování vlajky po úspěšné bitvě, netuší, jaký význam její dílo získá - Symbol sjednocování země a cesty k míru, který je teď blíže než kdy předtím. V předvečer příprav k mírovým jednáním však přichází nečekaná zpráva - vlajka z fotografie, symbol míru, byla ukradena jednou z opozičních frakcí. Tato informace je držena v přísném utajení a Shirase dostává nabídku zúčastnit se akce speciální jednotky, která má za úkol vlajku ještě do začátku jednání získat zpět.

Legendární fotografie a klíčový předmět příběhu High Agility Versatile Weapon Carrier

Na úvod bych měl předznamenat, že FLAG patří k těm anime, které se snaží přinést něco víc než jen plytkou zábavu. Stylizovaný je už samotný postup vyprávění příběhu, který sledujeme výhradně pomocí objektivu (ať už fotoaparátu nebo kamery) a chronologicky. Paralelně se přitom před námi odehrává příběh mladičké Saeko (z materiálů jí pořízených) a jejího přítele, zkušeného reportéra Keiichiho, který je zároveň i univerzálním vypravěčem. Zatímco příběh Saeko je příběhem jednoho lidského osudu (potažmo propojených osudů členů speciální jednotky), příběh Keiichiho se soustředí na souběžné události, osudy vedlejších postav a jeho zásluhou má celý vyprávěný děj tvar a hloubku a úměrný tomu je i jeho dopad na diváka. Pokud přistoupíte na tento způsob narace, pak má FLAG potenciál zásahnout vás stejně jako mě.

Saeko, nadějná fotoreportérka Keiichi - vypravěč

Co dále přispívá ke specifické stylizaci, je realističnost celé série. Uddiyana může být kterákoli země přilepená k úpatí velehor, kde se mísí buddhismus s místním náboženstvím, zde zosobněné "živou bohyní". Techniku lze označit za lehce futuristickou. Satelitní a laserově naváděné střely a bezpilotní průzkumná letadla se používají i v současnosti a HAVOC (HAWVC) je natolik uvěřitelný, že bych se nedivil, kdyby jej už používaly třeba síly NATO v Afghánistánu. Člověk prostě nemá pocit, že kouká na anime, ale spíše na polodokumentární snímek z nějakého skutečného konfliktu nebo film od Paula Greengrasse.

Speciální jednotka s nesnadným úkolem Kufura, "živá bohyně".. resp. jedna z bývalých


Na závěr shrnutí doporučení, komu ano a komu ne. Tak tedy, FLAG klade na diváka jisté nároky, ne všechno je řečeno přímo, autor často pracuje s náznaky, které si divák dává dohromady sám (příkladem budiž poslední díl). Pokud vám nesedne styl vyprávění, pak asi nemá moc smysl trápit se sledováním, ostatním nabídne řekl bych velmi atmosférický zážitek doplněný skvělým soundtrackem.
P. S.: Ačkoli tu hraje jednu z hlavních rolí i mech (HAVOC) a režisér je autorem legendárních Votoms, neřekl bych že FLAG patří zrovna mezi žánrové kousky.

Žádné komentáře:

Okomentovat