Under construction...
Přestěhováno, upravte si RSS a odkazy ^^ Header bude... někdy...

pondělí 2. listopadu 2009

Akicon 09 - letos jinak a zkráceně

Pražský Akicon je vedle Animefestu druhou otaku akcí, na kterých se vyskytuju historicky nejdéle. A protože jsem Akicon zažil jen tradičně třídenní, byl jsem zvědavý na letošní ročník, který se z různých důvodů konal během dvou dnů na přelomu října a listopadu (na místo tradičního termínu koncem listopadu).

Plánované zahájení conu a "úžasná" cenová politika ČD mě donutila se letos přepravit do/z Prahy pomocí žlutých autobusů, a to velmi brzo ráno. Takže budíček v pět, kafe, lehká snídaně a už jsem byl (s drobnou zastávkou pro Niennu) na cestě ke Grandu. Nedlouho po nás dorazil i Christof, polozmrzlá Etutka v kostýmu školačky a jako poslední hintzu. Během cesty jsem kupodivu nespal (to asi to kafe, piju ho jen výjimečně). Do cíle jsme dorazili brzo, cestou posbírali i Cirdana a Geonta. Po příchodu k místu konání (opět KC Zahrada) nás nemile překvapila fronta před vchodem, věc na Akiconu neobvyklá. Vzhledem k mrazu, který celý víkend panoval, nic příjemného.

Sotva jsme pronikli do tepla budovy, začal nás tížit problém, kam s věcmi. Tělocvična, kde se loni spalo, totiž byla bohužel nepřístupná a tak k radosti Lusi a dalších šatnářů muselo veškeré návštěvnictvo conu složit svou bagáž do šatny, která musela být následně rozšířena i o přilehlé prostory, jinak by se pod tou hromadou zavazadel a bund asi chudáci organizátoři udusili. Jako první jsme si šli sednout na přednášku o 10 nejneoblíbenějších anime postavách. Bohužel se mi vypařilo z hlavy, z které stránky nebo fóra vzala přednášející onen seznam, ale 90% postav jsem stejně neznal a tak jsem si pročítal Playbišíka a Mangazin, letos plné pěkných komiksů. Na konci jsme si ještě užili vyspoilerovaný závěr anime School Days (na které jsem se ale stejně dívat nechtěl a ani popis "kvalit" hlavního hrdiny mě k tomu nepřesvědčil :) ). Následovala přednáška Angie pro fanoušky Inuyashi, z které jsem po půl hodině utekl na Wolfiiho přednášku o světové amv scéně. Ne že bych byl úplný ignorant, ale opravdu jsem netušil, z kterých zemí pochází slavní tvůrci typu Zarxrax nebo Koopiskeva. No, aspoň teď vím, že Nostromo je frantík :)

Následně jsem měl v plánu se před hintzákovou přednáškou poflakovat chvíli po areálu (resp. dobře řešeném centrálním vestibulu), ale byl jsem zatažen na křest nové mangy od Zonerpressu. Z odpovědí na dotazy mě zaujal hlavně ta o ne-manga komiksech.. že by u nás konečně legálně začaly vycházet i nějaké Star Wars komiksy? No, nechám se překvapit. Hintzu měl svou přednášku v malém sále, tudíž byl klasicky problém s místem. Poté, co hned na úvod zmínil sérii Stmívání, se sice pár lidí zdekovalo, ale i tak se posedávalo na zemi. V podstatě šlo o srovnání charakterů hrdinek v manze v současnosti a minulosti, to vše v souvislosti s vývojem typických čtenářek těchto děl. Některé závěry bylo poměrně děsivé (aspoň pro mě).

Dalším bodem v plánu byla Etutčina návštěva korejského obchodu s asijskými potravinami (a "výborným švestkovým čajem"), což by šlo snadno, kdyby nám chudáka Etu nezatáhli jako ukázkový exemplář na diskuzi "Chcete publikovat ve vějíři?". Než nám ji v pořádku vrátili, objevila se chill (bez gladness). Cesta do obchodu se ukázala být totálním fiaskem.. nejdřív jsme půl hodiny pobíhali v mrazu po ztemnělé Praze, aby jsme nakonec zjistili, že onen obchod má otevřeno jen do čtyř (oproti šesti hodinám, které inzerovali na webu). Aby toho nebylo málo, tak hintzu, který odcházel zároveň s námi a spěchal na bus zpátky do Brna, ho nestihl a cestu si tak poněkud zpestřil.

Řádně promrzlí jsme se po šesté hodině vrátili zpět do Zahrady. Následně jsme posedávali u bufetu a zahřívali se horkými nápoji dle chuti. Nienna se pak odešla strhat na DDR a k naší malé společnosti se přidala Angie a začaly s Etu brainstormovat nový komiks. Jsem zvědavý, co jim z toho nakonec vyleze :) Já sem si nemohl nechat ujít nové divadlo Světa beze jména, když už se mi povedlo předchozí dvě minout (u toho muzikálového na advíku mě to obzvlášť mrzí). Nejlepší byl asi Sharess (nakonec, mám ho na záložce, že..), ta barva byla hodně věrná :) Když jsem se vrátil za holkama, měly toho navymýšlené už docela dost. Postupně se navrátili i ti, kteří šli během našeho fail výletu do hospody a celý zbytek večera a noci jsme proseděli u toho jednoho stolku a kecali. Zastavil se u nás třeba i Trpaslík (chtěl poradit ohledně textu písně 'Rozvíjej se poupátko' - že by deja vu?). Holky se mimo jiné bavily průzkumem četnosti barev spodního prádla přítomných slečen v sukních (inu, není nad pozici přímo pod schody a v blízkosti zábradlí) - pro zajímavost, je to černá.

Někdy kolem jedné už jsme byli dostatečně unavení (to vstávání v pět dělá své) a našli místo na spaní ve workshopárně vedle místnosti s konzolemi a ddr. Vstávali jsem ráno před osmou, oživil nás velmi potřebný import čerstvého kyslíku. Docela se divím, že se nikdo v noci neudusil.. vydýcháno bylo opravdu důkladně. Po jakéms takéms zcivilizování jsme posnídali čaj, případně kávu a dělali společnost Angie při její službě u vstupu. Já si pak neplánovaně zašel na přednášku o horroru v anime. Šlo o stručný přehled všech možných děl, rozdělených podle různých prvků..přednášející proběhl prakticky vše od duchů, démonů, přes upíry až po prokletí a mystická témata. Ke konci už to bylo kvůli nedostatku času opravdu telegrafické. Protože Grekovu přednášku o "Rule of cool" jsem absolvoval už na Yukiconu a netoužil jsem zkoušet štěstí a cpát se do přeplněné místnosti, zůstal jsem sedět v hlavním sále. Společnost mi dělal deprimovaný Mashiro. Vavčův přehled novinek asijské kinematografie se nakonec ukázal docela přínosný.. bohužel jsem kvůli odjezdu nemohl zůstat až do konce. Ale i tak jsem si odnesl pár tipů a pobavily mě " originální trailery" na jakýsi indický film :) Pak už následovala jen cesta přes Florenc domů, do Brna.

P.S.: Bohužel jsem nemohl z Lusi vytáhnout zážitky z natáčení Nodame a focení s Chiakim, šatnáři měli nečekaně hafo práce.
P.P.S.: Některé věci, které jsem na akci zahlédl, byly až černohumorně úsměvné. Nicméně, teď už mě překvapí jen máloco :)
P.P.P.S.: Stihl jsem se rozloučit s Hejtym, aspoň něco :)

4 komentáře:

  1. Hoj, ty fake trailery na Endihran byly moje velká chyba, prostě věř lidem na youtube...

    Nicméně film existuje a bude
    http://www.csfd.cz...9321-endhiran/
    http://en.wikipedia.org.../Endhiran

    Nevím, kdy ale Devyx určitě umístí videa(bez těch fake trailerů) i ppt z té přednášky, takže si pak vše budeš moct prohlédnout na stránkách akiconu.

    OdpovědětVymazat
  2. Vidis vidis. Kdybyste s nama sli do hospody, tak jsi z Lusi mohl vytahnout, co se ti zlibi... ;)) Jen jsem z reportu nejak nepochytila, jestli sis to uzil... :( a mimochodem - ty vis, proc byl Mashi zdeprimovany? Etutce to pak vrtalo hlavou... ale v pondeli uz to byl zase ten vesely Mash, co ho znam. :)

    OdpovědětVymazat
  3. [2] Vytáhnout to z ní můžu i jindy, tady šlo i o to dělání společnosti při službě :) Akicon jsem si užil, možná o fous líp než ten minulý.
    Pokud jde o Mashe, tak netuším, ale podle Etu to asi spustil alkohol..

    OdpovědětVymazat
  4. Nojo, holt služba na šatně neprobíhala, jak jsem si původně představovala. Že bych se třeba jen na vteřinku nudila, se mi rozhodně nestalo. A společnosti jsem měla plno, ovšem všechna byla plně zaměstnána odbavováním návštěvníků a plaváním v zavazadlech >_< Ale takhle zpětně na to vzpomínám s radostí XD
    Nicméně zážitky z nodame ještě dlouho nezapomenu, takže někdy příště... Budu si pamatovat, že tobě jsem to ještě nevyprávěla :)

    OdpovědětVymazat