Under construction...
Přestěhováno, upravte si RSS a odkazy ^^ Header bude... někdy...

středa 28. ledna 2009

Démoni a šílenci

Aktuálně se nacházím v období anime pauzy. Částečně kvůli zkouškovému a částečně protože jsem chtěl pro změnu vyzkoušet i pár aktuálních seriálů. Z profláklých jmen mě nic nijak zvlášť nezaujalo, tak jsem se mrknul na jednu britskou novinku a jeden méně známý, ale oceňovaný americký seriál.

Demons (2009)





Fešák Luke a jeho kamarádka Ruby


Britská novinka běžící od začátku ledna na britské televizi ITV vypadala už podle popisu spíše na odpočinkové béčko. A béčkem vskutku je. Ale popořadě. Hlavním hrdinou seriálu je mladý teenager (no, teenager..už mu táhne na 20) Luke Rutherford, který se nečekaně od svého kmotra z Ameriky dozví, že je přímým potomkem Abrahama Van Helsinga. Známého bojovníka s upíry a jinými monstry (zde souhrně označované termínem "half-life"). A že jeho otec před lety neumřel při obyčejné autonehodě... Následuje klasická fáze - od "já to nechci dělat, najděte si někoho jiného" až k "tak dobře, jinou možnost opravdu nemám", zde vyjádřené elegantním "Denial is not an option."

Rupert Galvin, tvrdý a sarkastický

Krom hlavního hrdiny, jeho matky a kmotra Ruperta Galvina se v seriálu objevuje i Lukova kamarádka z dětství/"wannabe" přítelkyně Ruby a slepá umělkyně Mina, která jak se záhy ukáže, svým způsobem také patří "do rodiny". Jednou z věci, která se mi na seriálu líbí, jsou titulní "démoni", Rupertem klasifikovaní podle "nebezpečnosti" do několika úrovní. Nejsou to žádní chapadlovití hnusáci, a chvílemi jsem měl dojem, že se dívám na pokračování Nikdykde. Vůbec jsem v tom nějak podvědomě cítil Gaimana. Škoda, že na tom nemá podíl, možná by seriál dopadl líp.




Seznamte se - Typ 12 (vlevo) a Typ 5 (vpravo)


Čímž se dostávám k záporům. Tak předně scénarista rozhodně žádný génius není, nejlepší je možná první epizoda, možná i druhá až na ten hodně zkrácený závěrečný souboj (věc názoru). Herecké výkony člověka také nevytrhnou. Hudební stránku zastupuje celkem pěkná úvodní melodie, v seriálu je jinak v pozadí a člověk ji nevnímá. Sem tam autoři použijí úryvek známé skladby, ale většinou to dopadne špatně (viz první díl). První sezóna má mít 6 dílů, zatím běžely čtyři. S pokračováním to moc slavně nevidím. Na koukání při jídle mezi učením to ale špatné nebylo.


Mad Men (2007)




Don Draper uprostřed, Peggy po jeho levici


Mad Men, tak si říkali na konci padesátých let špičky reklamních agentur z New Yorkské Madison Avenue. A tak se jmenuje i druhý můj objev. Seriál věrně zasazený do prostředí začínajících 60. let, sledující život reklamního esa fiktivní agentury Sterling Cooper, Dona Drapera a lidí v jeho okolí. První, co člověka zaujme, je dokonale zpracovaná atmosféra doby. Autoři nám prezentují tehdejší Ameriku jaká ve skutečnosti byla - rasistická, konzumní, promiskuitní. Každý tu kouří, do módy se dostává psychiatrie. Novinám a rádiu začíná konkurovat televize.




Loučení se svobodou musí probíhat v podniku s náležitou obsluhou


Prostředí samozřejmě odpovídají i charaktery hlavních postav. Krom Dona Drapera a jeho manželky Betty, je to především mladá Peggy, která nastupuje do Sterling Cooper jako Draperova nová sekretářka a další lidé z agentury. Prostřednictvím jejich osudů pak autoři popisují tehdejší dobu, její zvyklosti. Těžko soudit po dvou dílech (víc jsem zatím neviděl) nakolik se jednotlivé postavy vyvinou, už teď je ale znát posun v chování naivní Peggy (což se dalo čekat), tak u Donovy manželky, která ve druhém díle hledá pomoc u psychiatra (a má proč, neb fešný Don má milenku, sympatickou Midge).




Don Draper v celé parádě


Když srovnám Mad Men s Demons, tak je to přece jen jiná liga (o čemž svědčí i řada ocenění). Líbí se mi doba, ve které je příběh zasazen. (navíc mám pocit, že tehdy měly ženy lepší vkus pokud jde o spodní prádlo :P ) Nějaká zásadní chyba mě nenapadá, snad jen nedostatek nějaké větší akce by mohl některé lidi odradit. Seriál jako takový moc známý není, což je docela škoda, protože svou kvalitu určitě má.

P. S.: České titulky k Mad Men jsou sice mnohem kvalitnější než ty na Demons, ale zase jen do 6. dílu první řady..

Žádné komentáře:

Okomentovat