Under construction...
Přestěhováno, upravte si RSS a odkazy ^^ Header bude... někdy...

čtvrtek 25. července 2013

Pacific Rim versus NGE

I když se to dalo čekat, stejně mě překvapuje množství lidí dávajících rovnítko mezi nejnovější film Guillermo del Tora a (dnes už spíš nechvalně) proslulé anime od Hideaki Anna. Nuže, pravda je taková, že podobnost mezi Pacific Rimem a Neon Genesis Evangelionem je veskrze povrchní a prvním argumentem budiž to, že del Toro NGE ještě neviděl.

Nabízí se tedy otázka, proč v PR někteří vidí NGE?

PR se má k NGE asi jako Tenká červená linie k Zachraňte vojína Ryana. Oba filmy se odehrávají za 2. světové války, hlavními postavami jsou američtí vojáci a tím podobnost končí, protože podstatnými detaily, tématy a vyzněním jsou někde úplně jinde.

Stejně tak podobnost PR a NGE je na úrovni "lidé bojují v obřích obranných prostředcích proti obřímu neznámému nepříteli". Tečka. Na druhou stranu si nedělám iluze o znalostech průměrného anime fanouška a NGE je teď díky Annově pokračujícímu dojení značky (Rebuild) v kurzu...
  • Andělé nejsou Kaiju - i přes jejich variabilitu si je s Godzillou nespletete
  • EVA není "robot" [1] - rozhodně ne ve stejném smyslu jako v PR nebo jakémkoli mecha anime (Mazinger Z, Gundam etc.)
  • Piloti Jaegrů jsou ostřílení, nadaní a (s malou výjimkou) zkušení dospělí, piloti v NGE jsou.. eh... puberťáci

     
Z čeho všeho že si tedy Pacific Rim bere inspiraci a ducha? Jsou to nejen anime [2,3] a kaiju filmy, ale také ostatní tokusatsu filmy a seriály ze 70. let. Stačí se podívat třeba na opening k Mazinger Z (Rocket Punch!, Breast Fire!) nebo pár scén z Ultramana (wrestlingové chvaty s monstry) a člověku hned začnou docházet souvislosti :) NGE v tomhle není jiné a do určité míry má s PR stejné kořeny. Pokud si u NGE odmyslíte hraní si na symboliku a psychologické poruchy většiny postav, pak nedostanete nic jiného než animované tokusatsu. Nejvíc je v tomhle ohledu citovaný výše zmíněný Ultraman (EVA a jejich časově omezené použití).

"God Warrior" (Naušika)
1 - "God Warriors" v Naušice jsou Annova práce a jednoznačný prototyp EVA
2 - "nukleární mech" prý pochází z Giant Robo
3 -  http://www.mangauk.com/?p=pacific-rim

P.S.: Go! Watch it! Now!

Žádné komentáře:

Okomentovat