Under construction...
Přestěhováno, upravte si RSS a odkazy ^^ Header bude... někdy...

pátek 24. prosince 2010

Platina Jazz

platinajazz.jpgNěco, co tak trochu zapadne do atmosféry těhle svátků. Teď nemyslím takovou tu pozitivní, obdarovávací, co ji na nás chrlí televize a zpívající koledníci na náměstí. Přece jen zimní slunovrat, to znamená nejkratší dny v roce, spousta sněhu (ehm, tak letos ani ne) a zima jak na Sibiři. Atmosféra vánoc může být i docela jiná.

Hudba z anime je nedělitelnou součástí "otaku" kultury, každý určitě najde svou oblíbenou skladbu, interpreta či skladatele. Abych se přiznal, tak krom čtyř pěti skladatelů, které považuju za opravdu geniální, jich zas tak moc jménem neznám :) S oblíbenými skladbami se občas můžeme setkat i v jiné podobě než z OST cdčka. Kenji Kawai si občas zajezdí s orchestrem, projekt s příznačným názvem Animetal převáděl úvodní a závěrečné znělky, zejména starších anime, do metalového aranžmá, no a v nejhorším případě si může člověk pohledat fan verze na youtube (já odvahu neměl).
O co jsem nedávno na netu zakopl a co se trochu vymyká je Platina Jazz, projekt jednoho švédského Dj představující jazzové (jak jinak) cover verze známých anime songů. Ano, skutečně jazz, s klavírem, bicími, dechy a smyčci a případným hlasovým doprovodem. Provedení je tak precizní, že na první poslech si ani neuvědomíte, že vlastně posloucháte obskurní japonský pop :D Všechny písničky fungují samostatně, jazzová transformace je nečiní nijak méněcennými.


(Hajimete no Chuu z Kiteretsu Encyclopedia)

Naopak, obě cdčka (prozatím existují dvě kompilace) byste z fleku mohli pustit v jakékoli jazzové kavárně či baru. S tím také souvisí fakt, že většina písniček se pocitově "posune" do více uvolněnější, pohodovější a sentimentálnější polohy. Například taková Bouken desho desho! z Haruhi je v originále přeci jen živější.


(Happy Material z Mahou Sensei Negima a titulní OP z Genesis of Aquarion)

No a co taková změna udělá s melancholickými songy jako třeba Akatsuki no Kuruma z Gundam SEED...


(Akatsuki no Kuruma, insert song z Gundam SEED)

Ideálně vystrčit otravné příbuzné za dveře, pohodlně si umístit své pozadí a s hrnkem/sklenkou něčeho teplého/alkoholického nahodit mozkového autopilota a zaposlouchat se. (a kdy jindy má člověk na něco takového čas než o vánocích, že ano) Co říct závěrem, snad jen /me wantz moar!

Žádné komentáře:

Okomentovat