Under construction...
Přestěhováno, upravte si RSS a odkazy ^^ Header bude... někdy...

sobota 25. července 2009

Staré (=dobré?) sci-fi

yang wenli,legend of galactic heroes

Nj, dlouho to tu bylo mrtvé, proto ten Yang Wenli. On chudák pořád vypadá, jako by se za něco omlouval :)

Sotva se mi podařilo dokoukat pro mě zatím nejdelší anime sérii (110 dílů) Legend of Galactic Heroes, dostal jsem chuť na nějaké pořádné oldschool sci-fi. Kombinací náhod a okolností se mé pozornosti dostalo třem "klasikám", první byla vesmírná sága Uchuu Senkan Yamato o vesmírné lodi vydávající se na výpravu za záchranou Země. Že existuje anime, ve kterém se stará letadlová loď vydává na výpravu do vesmíru jsem věděl, ale připomenul jsem si to až díky jednomu soutěžnímu AMV na letošním Animefestu. Jen si poslechněte opening, na něco takového dnes nenarazíte. Pro ty, co se jim stejně jako mně zamlouvá zpěvák a jeho úžasný hlas, malý bonus.


Dalším kouskem je klasika mecha, původní Mobile Suit Gundam (aka Gundam 0079). O tomhle mám samozřejmě povědomí už docela dlouho, jen donedávna neexistoval rozumný release v originálním znění s angl. titulky, což už se naštěstí změnilo. Gundam možná nebyl první, ale rozhodně patří mezi nejznámější. Taky pod touhle značkou vyšla velká spousta sérií, OVA a shrnujících filmů, které často spojuje jen fakt, že tam jsou velcí roboti (pardon, Mobile Suits), kterým se říká Gundam. Je to už třicet let od chvíle, kdy se poprvé tahle série vysílala. V OPu si povšimněte Gundamovy výzbroje - štít a lightsaber, jaj!


Třetí a poslední historický kousek tak trochu souvisí s tím předchozím, opět jde o mecha, tentokráte Super Dimensional Fortress Macross. Oproti Gundamu není sága Macrossu tolik rozsáhlá, společné mají oba světy to, že jsou živé a i v současnosti vychází nové série (Gundam 00 a Macross F). Zajímavé je, že původní SDF Macross byl v USA vysílán už v polovině 80. let jako Robotech, což byla série vzniklá spojením a přepracováním tří různých seriálů. V dnešní době už takovéto úpravy nejsou obvyklé, což neznamená, že by neexistovala cenzura. Jak je vidět z OP, v Macrossu vznikají mechové transformací stíhaček.


Mno, tolik k mým sledovacím plánům. Pokud z toho něco bude, sdělím své dojmy v článku.
P. S.: Pro příznivce BL a LoGH - želbohu jsem narazil na 'zajímavý' fanart. Pro ostatní doporučuju spíš neklikat.
P. P. S.: Brzo se tu možná objeví dva PR články o jedné vycházející manze a jednom anime.

1 komentář:

  1. Heh, Macross.. Ja som sa pustil rovno do Frontiera.
    Mojím očiam musí totiž cieľ lahodiť a preto starších predchodcov pravdepodobne oželiem -_ -

    OdpovědětVymazat