Under construction...
Přestěhováno, upravte si RSS a odkazy ^^ Header bude... někdy...

čtvrtek 5. března 2009

Komiksy z jedné velmi vzdálené galaxie...


První Star Wars komiks, ke kterému jsem se dostal byla série Tales of the Jedi. Dějově se odehrává ve velmi vzdálené budoucnosti (cca 5000 a 4000 let před IV. epizodou) a je i jednou z prvních, které vyšly u vydavatelství Dark Horse. Zabývá se prvním kontaktem Sithského Impéria se Starou Republikou (v době, kdy ještě existovali praví Sithové a Jediové měli světelné meče připojené kabelem ke zdroji napájení) a pak se dějově posune o 1000 let do období tzv. Sithské války (Sith War), kterou vedl Exar Kun a Ulic Quel'Droma proti Republice (a která předchází asi o 30 let děj prvního dílu hry Knights of the Old Republic aka KOTOR). Musím říct, že úvodní části série mi příliš nesedly. Kresba je klasicky komiksovská,na což nejsem moc zvyklý. Navíc přilišná epičnost žene příběh mohutně vpřed. Nejvíc se mi líbila poslední část s názvem Redemption, která popisuje osud Ulic Quel'Dromy, který byl po porážce Exar Kuna zajat Jedii a zbaven kontaktu se Sílou (pro Jedie horší než smrt).

Moje čtecí/sledovací návyky zaznamenaly v poslední době drobných změn. Anime ustoupilo dorama a po vynikající manze 20th Century Boys jsem svůj zájem přeorientoval poněkud západněji. Ano, čtu Star Wars komiksy. (a taky vycházející mangu Pluto, ale o něm někdy příště, pššš)



Star Wars, to nejsou jen filmy a kreslené seriály (teď už dva). Součástí tzv. "Expanded Universe" je velká spousta her, knížek a samozřejmě i komiksů. Ty ohromným způsobem rozšiřují historii, budoucnost a mytologii fenoménu Star Wars. Stačí si zajít na Wookieepedii a porozhlédnout se. Komiksy tvoří velmi podstatnou část EU, pokrývají spoustu událostí, jak bezprostředně souvisejících s filmy, tak z daleké minulosti (série Knights of the Old Republic) či budoucnosti (série Legacy).


Když už jsme v minulosti, v souvislosti s oběma díly KOTORU byla uvedena stejnojmená série. Dějově předchází prvnímu dílu, v určitých chvílích se tu mihnou i charaktery ze hry (Saul Karath, Carth Onasi, Master Vandar) případně je nastíněna minulost některých postav (kdo by se mohl stát Darth Sionem), jinak má ale série vlastní hrdiny, jejichž život není v právě probíhající válce s Mandaloriany zrovna jednoduchý. Příběh padawana, později Jediho Zayne Carricka stále pokračuje, v současnosti vyšlo skoro 40 dílů. Tahle série se velmi zamlouvá. Nejen proto, že jsem hrál hry, takže je mi prostředí velmi známé, ale vyhovuje mi kresba, tempo děje a vůbec práce s charaktery (které jsou velmi zajímavé).


Abych jenom nechválil. Moc nadšení ve mě nevzbudila série Dark Empire, která se odehrává cca 10 let po posledním filmu. Nejen, že se v ní objeví znovuzrozený (klonovaný) Palpatine, postupně dvě zbraně galaktického ničení. Nelíbila se mi ani kresba, která je originálně laděna do "vyblitých" odstínů zelené, žluté, modrošedé... znovuzrozený Palpy v určitých chvílích vypadá spíš jako vztekající se, vyšinutý upír a ne jako člověk, kterému se podařilo naplánovat a uskutečnit převzetí celé Galaxie. Jediný bod autoři získali za Luka propadlého Temné straně (bohužel jen dočasně).

Poslední kousek o kterém se budu zmiňovat je tak trochu zvláštní. Série Tales totiž nemá žádnou ucelenou dějovou linku, skládá se převážně z povídek, které ani z velké většiny nejsou tzv. "kanonické" (ve vesmíru Star Wars se nestaly).Čtenář se pak dočká velké různorodosti, jak ve zpracování, tak tématech. Stylově se povídky pohybují od vážných po parodické (což má i své nevýhody, povídku odehrávající se mezi Gungany jsem nebyl schopen dočíst, protože něco takového se prostě nedá číst příliš dlouho - tímto jsem se oficiálně stal členem Jar Jarova ANTI-fanklubu). Pro znalce Monty Pythonů doporučuji zvláště povídku Fett Club, věřím, že ji stejěn jako ocení :)


To je tak všechno, co jsem zatím stihl přečíst (když nepočítám nějaké ty oneshoty) a co stojí za zmínku. Pokud hledáte něco depresivnějšího a mezi vaše oblíbené scény patří Anakinova "vyhlazovací" činost na konci třetího filmu pak určitě nevynechejte sérii Dark Times. Dočkáte se Vadera jako čerstvého Palpatinova učně a také nepřiliš veselých příhod několika Jedi, kteří bezprostředně přežili osudový "Order 66". Po přerušení by měla v tomto roce pokračovat.


Žádné komentáře:

Okomentovat