Under construction...
Přestěhováno, upravte si RSS a odkazy ^^ Header bude... někdy...

úterý 2. prosince 2008

Fuurin Kazan

Éra Sengoku neboli tzv. Období válčících států je vděčné prostředí pro velké množství příběhů o samurajské cti, krvavých bitvách mezi znepřátelenými šlechtici a záludných intrikách. Výjimkou není ani seriál Fuurin Kazan, vyprávějící o životě Yamamoto Kansukeho, jednoho z generálů proslulého Takedy Shingena.

Pokud jde o japonské dorama, jsem v podstatě začátečník, a pokud nepočítám Nodame Cantabile, tak jsem pořádně ještě nic neviděl :) Ale už dělám na nápravě a začínám koukat na pár pečlivě zvolených kousků.


Fuurin Kazan je tzv. taiga drama což je tradiční název kterým japonská televize NHK označuje seriál z historického prostředí, který je na jejich vlnách vysílán v průběhu celého roku (a mající tedy zpravidla 50 dílů). V roce 2007 vysílala jako 46. v pořádí seriál Fuurin Kazan z Období válčících států, kdy byla moc Šóguna slabá a celá země byla rozdělena mezi panství jednotlivých šlechticů, tzv. daimjó, kteří mezi sebou válčili, uzavírali spojenectví a plánovali svůj vlastní vzestup k moci, v nejlepším případě až k titulu Šóguna a sjednocení celé země pod jednoho faktického vládce (císař má moc pouze formální).

Hlavní postava Fuurin Kazanu (název je akronymem Sun Tzuovy poučky, která zní přibližně: Rychlý jako vítr, tichý jako les, zuřivý jako oheň, nehybný jako hora. a na svých praporech ho použije právě Takeda Šingen) je ronin Yamamoto Kansuke, který se později stane jedním z generálů a hlavním stratégem Takedy Shingena. Hraje ho Uchino Masaaki, a hraje docela dobře, protože mě přinutil prohlédnout si jeho hereckou biografii a aktuální 10-ti dílnou detektivku Gonzo začínám sledovat :)


Z dalších herců stojí za zmínku představitel jednoho ze Šingenových vazalů Itagakiho, kterého hraje Sonny Chiba, podle všeho velmi známý a obsazovaný japonský herec. Pro ignoranty jako jsem já pak musí stačit fakt, že si zahrál i ve filmu Kill Bill, konkrétně Hattori Hanza (a já si říkal, že je mi povědomý :D ). V seriálu se objeví i známý zpěvák Gackt, v roli Kansukeho úhlavního protivníka Uesugi Kenshina. Jeho výkon zatím hodnotit nemůžu, protože jsem teprve u 15. dílu a to se ještě v příběhu neobjevil :)

Jestli má seriál potenciál zaujmout i diváctvo patřící k něžnějšímu pohlaví netuším. Kansuke jako jednooký, kulhající a otrhaný ronin asi není zrovna prototyp bishounena :D (i když ta páska přes oko...). Možná až ten Gackt :) Docela se mi líbilo, jak autoři hrdiny pěkně strojili do různých dobových obleků, včetně různých druhů "čepiček" (za tohle mě asi nějaký japanofil zabije) a brnění. Z ženských postav mě zaujala snad jen Mitsu, [minispoiler] Kansukeho žena [/minispoiler]. Ostatní postavy mi strašně splývaly, nejspíš kvůli jednotnému druhu účesu a kimonům :)



Pokud vám japonská historie nic neříká, nemusíte se bát tápání v příběhu. Ve vhodných chvílích s komentářem přispěchá vypravěčka, aby divákovi osvětlila okolnosti nějaké události, či význam té které osoby. Je pravděpodobné, že se z počátku nebudete mezi hrdiny moc orientovat (teda snad až na Kansukeho.. ta páska prostě nejde přehlédnout :) ), ale to se časem spraví. Až seriál dokoukám, tak snad přihodím i nějaké celkové hodnocení.

3 komentáře:

  1. Člověče, snažim se Fuurin Kazan někde najít ke stažení (ne přes torrenty) v originále s angl. titulkama, ale hledání na netu není moje silná stránka, tak se chci zeptat, jestli nevíš, kde bych ho mohla sehnat?

    OdpovědětVymazat
  2. [1] S tímhle je docela problém... Já to vyřešil koukáním online na mysoju.com Jinak jsem to náhodou našel na jednom fóru http://www.nigihana.com/ (nutná registrace) zkusmo jsem pár dílů stáhl, ale kvalita je stejná jako u toho online.

    OdpovědětVymazat