Under construction...
Přestěhováno, upravte si RSS a odkazy ^^ Header bude... někdy...

středa 16. července 2008

Berserk

Byl jednou jeden pán s jedním okem, jednou rukou a velkým... ehm, mečem.

Berserk. Legendární manga Kentaro Miury. Temná fantasy, démoni, krev, bitvy... co říct víc? Můj první překlad, ke kterému jsem přišel v podstatě jako slepý k houslím :) Ale pěkně popořádku. Cca před rokem a něco, ještě ve zlatých dobách, kdy OL vládla AI, se v legendárním AI topicu objevil dotaz, jestli by někdo nechtěl překládat Berserka. V té době došlo čerstvě k fúzi AI a Luccashova projektu Manga-fan a já přemýšlel, čím přispět. Tak jsem na to KAIovi kývnul (aniž bych viděl jedinou stránku, představte si to :D ) a začal překládat... pěkně ve dvě ráno (bylo zrovna zkouškové), posilněn litry černého čaje (slazeného :P ). Mno, výsledek podle toho vypadal...

Ne děti, takhle se manga nepřekládá...

Maje nulové zkušenosti, rozhodl jsem se použít první metodu, která mě napadla, doplňovat překlad do obrázku vedle originálního textu v Irfanview. Zní to šíleně? Je to extrémně rychlé.. ale jinak prakticky nevyužitelné :D Touhle metodou jsem postupně zpracoval první dvě, docela dlouhé kapitoly. Během toho se objevil další adept na překlad - Vesman. Jeho zkušenosti s překladem mangy byly taktéž nulové, takže úspěšně převzal mou 'účinnou' metodu :))

Tímhle tempem jsme se dostali až ke třetímu volumu... akorát editace vázla.. a vázla.. a vázla...... No, co říct... nakonec nám scházelo to nejdůležitější - editor! :) Naneštěstí se objevila záchrana v osobě (aku)tenshiho - Geonta, takže kolem vánoc se mohla rozběhnout editace (ehm, já vím, jsem líný -___-) a dlouhém porodu se v březnu dostala první kapitola do publikovatelné fáze... (Což je možná i dobře, protože se mezitím objevily velmi kvalitní scany pocházející z MBR edice, což zvláště u druhého a třetího volumu přišlo vhod)

Ale dost už keců o začínajícím překladateli... teď něco málo k manze samotné. Hlavní postavou je, jak je naznačeno v úvodních kapitolách, Guts, Černý šermíř. Čtenář je v úvodu vržen, aniž to tuší, do děje, na jehož pokračování si bude muset ještě nějakou tu dobu počkat. :) A tak se do popředí dostává spousta otázek... Kdo je to vlastně Guts? Jak přišel o oko/ruku? Kde vzal ten velký "kus čehosi, co se rozhodně nedá považovat za meč"? A hlavně, kdo je to Griffith a jak souvisí jeho role v ději s tou Gutsovou? Odpovědi jsou pak postupně odkrývány v následujících přibližně 9-10 volumech, aby se pak děj vrátil zpět (dopředu?) k událostem třetího volumu.


Berserk je unikátní svým prostředím, zpracovávanými tématy (do jisté míry). Temný středověk, kde Bůh je kdesi daleko a ďáblové a démoni až děsivě blízko. Je Bůh zlý nebo dobrý? Co je smyslem života člověka? Jaký význam mají v jeho životě sny a touhy? A co je pro ně člověk schopen udělat? To je jen pár otázek, které si vnímavý čtenář Berserka pokládá.

Je jen na vás, jestli se rozhodnete vyzkoušet tuto skvělou mangu v našem už né tak skvělém překladu :)) (ale neustále se zlepšujeme!). Všechny v současnosti vydané kapitoly najdete na webu Manga-fanu.

A na úplný závěr, kdo za to vlastně může?
  • překlad: ledman, Vesman
  • korektura: XTrinitkaX
  • editace: Geont
  • QC: arienn 
Update 7. 7. 2012 - ano, už to jsou víc jak čtyři roky, co jsme s touhle srandou začali. Budiž odstrašující příklad, jak se to dělat nemá ^^"

2 komentáře:

  1. cao budete to este prekladat ?

    OdpovědětVymazat
  2. Že by první komentář? :)
    Ano, překládat budeme a překládáme. Překlad je poměrně daleko (souvisle cca do poloviny 7. volumu), čili rychlost vydávání je závislá na editaci. A editor neoplývá zrovna velkým množstvím času, takže se může zdát, že se překlad táhne...

    OdpovědětVymazat